top of page

Taal

Op de school waar ik werk maken we gebruik van de methode Taalactief. Bij deze methode heb ik verschillende werkbladen gemaakt en coöperatieve werkvormen om de les uit te breiden. 

Taal - Lidwoorden

Ik heb extra oefenbladen gemaakt rondom het oefenen van een lidwoord. Ik heb een viertal bladen gemaakt rondom bepaalde woorden van dieren, vruchten, meubels, rond huis, lichaam. Je kunt dus zelf kiezen welke je wil gebruiken in je klas. Of je gebruikt ze voor in de kieskast om extra te laten oefenen.

Daarnaast heb ik nog een digibordles gemaakt die jullie natuurlijk ook kunnen gebruiken in de klas. Ook heb ik nog een tool gevonden waarmee je zinnen kunt maken met bijvoeglijk naamwoord, zelfstandig naamwoord en lidwoord.

Taal - Alfabet

In groep 4 staat het alfabet leren centraal. Ik heb een digibordles gemaakt waarbij je een complete les hebt om het alfabet te introduceren en in te oefenen. 

Daarnaast heb ik een werkblad gemaakt om het alfabet nog verder te oefenen. 

alfabet 8
alfabet7
alfabet 5
alfabet 3
alfabeth1
alfabet 4
alfabet 2
Taal - Alfabet

Kinderen kunnen tijdens een creatieve les ook het alfabet oefenen. Laat ze bijvoorbeeld een alfabet naschrijven. Laat hun naam in mooie letters schrijven. Hang de namen daarna op alfabetische volgorde op. 

Je kunt ze ook zelf een mooi alfabet laten ontwerpen. Er zijn vele voorbeelden te vinden op bijvoorbeeld pinterest. Ik heb hiernaast al enkele voorbeelden voor jullie. 

Deze site kwam ik nog tegen met allerlei voorbeelden van het alfabet.

Taal - Alfabet

Je kunt ook de kinderen laten oefenen met verschillende spellen op het digibord. Zo heb ik hier enkele voorbeelden voor jullie. 

Taal - Alfabet

Een spelbord om het alfabet te oefenen. Je kunt op verschillende manieren invullen

- Kom je op een letter, bedenk je een woord met die letter

- Kom je op een letter, moet je de volgende letter opnoemen

- Kom je op ene letter, vul je deze in op een papier, probeer zo elke letter te verzamelen

Taal - Alfabet

Ik maak zelf vaak gebruik van de coöperatieve werkvorm; Ik heb , wie heeft.

Deze kun je goed gebruiken om tussendoor het alfabet nog goed te oefenen. Je geeft elke leerling een kaartje met een letter. Je begint de zin met: Ík heb de a, wie heeft de b? 

Je kunt ook de werkvorm rotonde gebruiken waarbij elke leerling om de beurt een letter van het alfabet moet zeggen. 

Taal - Stellen

In groep 4 leren kinderen verhalen te schrijven. Nu kwam ik op een site van juf Joycella. Zij maakt zelf veel materiaal voor de onderbouw/middenbouw. Deze opstelkaartjes zijn super handig in gebruik en geven kinderen houvast bij het schrijven en bedenken van een verhaal. Via de knop, kom je op de pagina. 

Taal - Samenstellingen

Een samenstelling zijn twee woorden die aan elkaar gekoppeld kunnen worden. Denk aal neushoorn, dakraam. Dit komt in groep 4 al snel aan de orde. 

Hiernaast heb je een document met enkele voorbeelden die je kunt gebruiken bij mix en koppel werkvorm. Je geeft elke leerling een kaartje. De groene woorden moeten eerst. Ze moeten elkaar zoeken om een goede samenstelling te maken. 

Taal - Samenstellingen

Bij dit onderdeel kun je heel makkelijk gebruik maken van coöperatieve werkvormen. 

Bij de werkvorm placemat, schrijf je een woord in het midden. De kinderen moeten zoveel mogelijk samenstellingen maken. 

Daarna kun je de woorden opp strookjes laten schrijven en aan elkaar nieten zoals je hieronder ziet. Dan hebben ze hun eigen samengestelde woordenboekje. 

Taal - Samenstellingen

Een andere coöperatieve werkvorm is een woordketting maken in een groepje. 

Je geeft een begin woord, het volgende kind moet er een woord achter zetten zodat het goed samengesteld woord wordt. De volgende bedenkt hmet het achterste woord een nieuwe samenstelling. 

Bijvoorbeeld voordeur- deurbel-  bel...

Taal - Zelfstandig naamwoord

Voor kinderen is zelfstandig naamwoord vaak een lastig begrip. Ik probeer hier dan ook speelse manieren te bedenken om kinderen te laten oefenen met zelfstandige naamwoorden. Hiernaast heb ik enkele werkbladen gemaakt om het zelfstandig naamwoord te oefenen. 

Taal - Zelfstandig naamwoord

Vooraf zorg je voor voldoende kaartjes met woorden van mensen, dieren en dingen. Je legt in de klas drie hoepels met daarin mensen, dieren en dingen. Elk kind krijgt enkele kaartjes en moet het kaartje in de juiste hoepel leggen. Als alle kaartjes neergelegd zijn, bespreek je met de leerlingen welke woorden er staan en waarom deze in de hoepel zijn neergelegd. Kinderen zijn op deze manier actief bezig. 

Taal - Zelfstandig naamwoord

Maak van een schoenendoos een zelfstandig naamwoordendoos. Kinderen stoppen daar briefjes in met woorden die zelfstandig naamwoorden zijn. Aan het eind van de dag pak je er enkele uit en bedenk je een raadsel over dit woord, laat je de kinderen rijmwoorden bedenken, laat je een zin bedenken met dat woord. Je kunt ook woordspinnen laten maken bij de woorden zodat je connecties met woorden kunt maken. 

Deze activiteit hoeft maar 5 minuten te duren en toch heb je het zelfstandig naamwoord weer even herhaald in de klas. 

Taal - Zelfstandig naamwoord

Ik gebruik het kaarten spel 1001 verhalen ook bij het inoefenen van het zelfstandig naamwoord. Je hebt vier soorten kaartjes (persoonsvorm, werkwoord, bijvoeglijk naamwoord en zelfstandig naamwoord) Elk kind kiest van elke stapel 1 kaartje en probeert een goede zin te maken. 

Je kunt ook alleen de kaartje van het zelfstandig naamwoord gebruiken om zinnen te laten door leerlingen waarbij de ander moet benoemen wat het zelfstandig naamwoord is.

Taal - Klinkers/medeklinkers

Deze werkbladen vind je ook terug bij het doel alfabet. Kinderen moeten in de eerste opdracht het alfabet invullen. Vervolgens moeten ze in het vak eronder alle medeklinkers opzoeken.  

Taal - Klinkers/medeklinkers

Deze werkbladen zijn van jufinger. Ze zijn ook goed toe te passen bij spelling maar ook hier oefen je de klinkers en medeklinkers. 

Taal - Klinkers/medeklinkers

Deze oefening is leuk voor buiten. Je kunt letters her en der opschrijven met stoepkrijt of zoals op de foto op houtblokken. Als je zegt klinker, lopen de kinderen naar een klinker. Dit wissel je af met klinker/medeklinker. Dit is ook een leuke activiteit om aan het eind van de gymles te doen als afsluiting. 

Taal - Klinkers/medeklinkers

Op de site van jufanja kwam ik deze poster tegen voor in de klas. Het is erg overzichtelijk.

Taal - Klinkers/medeklinkers

Dit puzzelwerkblad kwam ik nog tegen op pinterest. 

Ze volgen telkens de klinkers en dan komen ze bij het hol van de ijsbeer. 

Taal - Woordspin

In groep 4 ga je bezig met woordenschat (net als in alle andere groepen) De woordspin is één van de eerste manieren die de kinderen aanleren. Ik heb zelf een avondcursus Mindmap gevolgd bij Kentalis. Dit was zeer nuttig. Ik heb daar vele ideeën opgedaan die ik ook graag met jullie wil delen. 

Taal - Woordspin

Laat kinderen vooral zelf aan de slag gaan met een woordspin. Ik heb zelf een viertal krijtborden gemaakt van 50cm bij 40 cm. Met een krijtje geef ik een woord in het midden op. De kinderen bedenken om de beurt er een woord bij en schrijven deze op het krijtbord. Zo heb je direct de coöperatieve werkvorm rotonde te pakken. 

Taal - Woordspin

 

Een woordspin kun je op verschillende manieren inzetten

- voorkennis activeren bij een thema

- nieuwe woorden aanleren

- bij het maken van een werkstuk

- bij het voorbereiden van een boekbespreking

- een samenvatting van een verhaal maken

- onderlingen verbanden zichtbaar maken

Taal - Woordspin

 

Ik kwam deze woordpspin tegen die werd gebruikt bij het begrijpendlezen van een prentenboek. Dit ga ik zeker komend jaar testen of het ook werkt in mijn klas. 

Taal - Woordspin

Op site leestrainer kwam ik een werkboekje tegen van 44 pagina's voor woordenschat. Naast de woordspin komen er ook opdrachten aan de orde die de leerlingen kunnen maken.

Taal - Woordspin

Pim Pam Pet lijkt misschien wel een heel ouderwets spel maar kan nog goed gebruikt bij een woordpsin maken. De vragen uit het bakje kunnen door kinderen gebruikt worden als inspiratie voor een woordspin. 

Je laat ze bijvoorbeeld eerst zelf woorden bij de vraag bedenken. Als afsluiting mogen ze met het rad draaien en zien ze een woord met die letter dan mogen ze die kleuren. 

Taal - Alfabet

Ik heb een invulblad gemaakt waarbij kinderen het alfabet moeten invullen en daarnaast ook de medeklinkers weer herhalen. Ik heb vier variaties gemaakt.

Taal - Klinkers/medeklinkers

In groep 4 staat als doel het verschil tussen klinkers en medeklinkers centraal. Dit laat ik vaak tussendoor extra herhalen omdat ik merk dat kinderen nog vaak in de war raken. 

bottom of page