top of page
Zoeken

Klok kijken in groep 3 en 4

  • jufsonja
  • 29 dec 2016
  • 2 minuten om te lezen

In de methode die wij op school gebruiken komt het automatiseren van klokken aflezen weinig aan bod. Regelmatig doe ik op de vrijdag (herhalingsdag) een rondje klokkijk-oefeningen in de vorm van een circuit. De kinderen van groep 3 doen spelletjes rondom hele en halve uren terwijl de kinderen van groep 4 in dezelfde tijd bezig zijn met digitaal klokkijken en kwart voor en kwart over. Elke activiteit duurt ongeveer tien minuten en dan wisselen we door naar het volgende spelletje. Zo is elk kind een half uur bezig met klokkijken terwijl ze ook bezig zijn met samenwerken.

Voorbeeld circuit:

Activiteiten voor groep 3

Activiteit 1: Memory van hele en/of halve uren (samenwerken)

Activiteit 2: Klokkijk bingo (samenwerken)

Activiteit 3: Werkblad klok invullen (individueel)

Activiteit groep 4

Activiteit 1: Memory van digitale tijd (samenwerken)

Activiteit 2: Klokkijk bingo (samenwerken)

Activiteit 3: Werkblad invullen digitale tijd (individueel)

 
Instructie klokken

Als instructie gebruik ik vaak de klokken zoals je hiernaast ziet. Vooraf lamineer ik de klokken zodat ik ze jaarlijks weer kan gebruiken. Groep 3 gebruikt de analoge klok en groep 4 de digitale klok. Zo geef ik beide groepen tegelijk instructie. Je geeft als leerkracht een tijd op die de kinderen moeten schrijven/tekenen op hun klok. Daarna houden ze de klok omhoog. Als leerkracht heb je direct een beeld van welke kinderen het al begrijpen en welke kinderen extra instructie nodig hebben.

Natuurlijk kun je nog variëren met deze automatiseringsoefening door bijvoorbeeld de tijden in een powerpoint te zetten en deze te laten afspelen.

 

Tijdens het circuit gebruik ook vaak dobbelstenen met + en - en een dobbelsteen met cijfers. Ik geef de kinderen een klok waarop ze met de wijzers kunnen draaien. Eén kind gooit met beide dobbelstenen en de anderen zetten hun klok dan vooruit (+) of achteruit (-). Vaak zie ik bij deze activiteit dat kinderen elkaar ook gaan corrigeren/helpen bij het goed instellen van hun klok. Een leuke activiteit voor in de kieskast met weinig materiaal.

 
 
 

Recente blogposts

Alles weergeven
Spellingsopdrachten

Naast taal ben ik ook begonnen met het uittypen van opdrachten rondom spelling. Vooral omdat wij vanaf volgend schooljaar gaan werken met...

 
 
 
Taalopdrachten

Ik werk zelf graag met doelen in de klas. Ik probeer de les aantrekkelijk te maken voor de kinderen zodat ze plezier ervaren bij het...

 
 
 

Comentários


Uitgelichte berichten
Kom later terug
Gepubliceerde posts zullen hier worden weergegeven.
Recente berichten
Archief
Zoeken op tags
Volg ons
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2023 by Art School. Proudly created with Wix.com

  • c-facebook
bottom of page